Gemeente Midden-Groningen: lagere drempel dan 15% bij nadeelcompensatie (#nadeelcompensatie)30/5/2018
Steeds meer gemeenten kiezen voor een lagere drempel dan 15%. DIt omdat een drempel van 15% een irrealistische drempel is. Deze drempel is zo hoog dat de drempel niet of nauwelijks wordt gehaald. Het is dan ook een goede zaak dat de gemeente Midden-Groningen haar beleid heeft aangepast en een drempel van 8% hanteert bij verzoeken om nadeelcompensatie..
Ruim 25.000 euro nadeelcompensatie voor visserijbedrijf wegens kustversterking (#nadeelcompensatie)24/5/2018
Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartiet kent een visserijbedrijf nadeelcompensatie toe als gevolg van de uitgevoerde kustversterking Camperduin-Callantsoog. Het gaat om een bedrag van € 17.256. Volgens het visserijbedrijf is het aan hem toegekende schadebedrag te laag. De Rechtbank Noord-Holland stelt het visserijbedrijf in het gelijk. Het Hoogheemraadchap wordt opgedragen het visserijbedrijf in totaal € 25.311,45 toe te kennen. Lees verder: Rb. Noord-Holland 30 april 2018, ECLI:NL:RBNHO:2018:3770.
Een eigenaar van een restaurant te Utrecht lijdt omzetderving door onderhoudswerkzaamheden. Het gaat om een omzetverlies van 4,5%. De rechtbank Midden-Nederland oordeelt dat dit behoort tot het normaal maatschappelijk risico van de ondernemer. Lees verder de uitspraak van de rechtbank Midden-Nederland van 16 april 2018 ECLI:NL:RBMNE:2018:1541.
De provincie van Utrecht kent bijna 8.000 euro aan nadeelcompensatie toe aan een fruitteler. Het betreft een financiële tegemoetkoming in de schade die koolmezen hebben toegebracht aan de door de fruitteler geteelde peren. Lees verder de uitspraak van de Afdeling van 9 mei 2018, ECLI:NL:RVS:2018:1536.
Wordt referentieperiode van 1 jaar de nieuwe norm bij nadeelcompensatie? (#nadeelcompensatie)8/5/2018
Problematisch is het dat er geen duidelijke regels zijn met betrekking tot berekening van omzetschade van een onderneming bij een opengebroken straat (nadeelcompensatie). Tot voor kort was het regel dat de omzet in de schadeperiode werd vergeleken met de omzet in de drie jaren voor de schadeperiode. Dat geeft een zo zuiver en nauwkeurig mogelijk beeld van de omzetontwikkeling. De Afdeling heeft een aantal keren geoordeeld (dit zonder inschakeling van StAB) dat deze berekeningsmethodiek uitsluitend geldt bij een stabiel verloop van de omzet voor de schadeperiode. Welke onderneming vertoont elke keer dezelfde omzetten? Kortom, de regel wordt een uitzondering en de omzet wordt steeds meer beoordeeld aan de hand van de omzetten over slechts één jaar (het laatste jaar voor de schadeperiode). Diverse deskundigen die ik gesproken heb, zijn het hier niet mee eens. Bijv. de heer J. Joling. Lees verder mijn annotatie in Gst. 2017/25 bij de uitspraak van de Afdeling inzake Pompeneiland (ABRvS 12 oktober 2016, ECLI:NL:RVS:2016:2677.Heeft u vragen? Neem contact met ons op.
Rb. LImburg volgt de gemeente Heerlen en zoekt aansluiting bij de bestuursrechtelijke rechtsbescherming als bedoeld in afd. 4.5 Awb. Het wordt tijd dat de Wet nadeelcompensatie in werking treedt. Citaat: 'Ook is, door de mogelijkheid van bezwaar en beroep bij de bestuursrechter, sprake van een laagdrempelige en efficiënte rechtsbescherming. Verweerders benadering is bovendien in overeenstemming met het toekomstige recht dat is neergelegd in de nog niet in werking getreden Titel 4.5 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb). Die regeling wordt immers van toepassing op alle vormen van rechtmatige uitoefening'. Lees verder Rb. LImburg 18 januari 2018, ECLI:NL:RBLIM:2018:373
|
Archieven
Oktober 2020
Categories |