De materiële bepalingen uit de nadeelcompensatieverordeningen vervallen van rechtswege op het moment waarop de nieuwe nadeelcompensatieregeling (titel 4.5 Awb) in werking treedt. Dit geldt ook voor de procedurele bepalingen voor zover deze in strijd zijn met de nieuwe Awb regeling. Denk hierbij aan de beslistermijn. Diverse verordeningen schrijven een te lange beslistermijn voor. De gemeenten en provincies zijn niet verplicht een nieuwe verordening te laten vaststellen. In de verordeningen kunnen zaken als het heffingsrecht, de voorbereiding van de aanvragen en de advisering worden geregeld (vgl. de planschadeverordening).
Zwaar bouwverkeer kan schade aan woningen veroorzaken. Neem als overheid voorzorgsmaatregelen en voorkom schadeclaims en jarenlange procedures. Dit kost de overheid tijd en geld. En neem signalen en meldingen van omwonenden serieus. Gaat het om overlast? Zoek naar een oplossing. Zo mogelijk in de vorm van een schadevergoeding. Zie ook: het rapport van de Nationale ombudsman inzake een klacht over trillingsoverlast door zwaar verkeer d.d. 27 februari 2013 (rapportnummer: 2013/016.
Wel of geen heffingsrecht? Het is een bevoegdheid, geen verplichting. Maak als gemeente een verantwoorde keuze. Voordeel: het recht is een drempel voor onzinnige, kansloze aanvragen. Nadeel: het kost extra werk. Denk aan niet tijdige betaling van het recht en het terugbetalen van het recht ingeval van toewijzing van de aanvraag. Het heffingsrecht niet in de legesverordening opnemen. Ten slotte: vergeet het niet voor te stellen aan de gemeenteraad.
|
Archieven
Oktober 2020
Categories |