De Handleiding nadeelcompensatie bij infrastructurele maatregelen geeft algemene regels voor de invulling van het normaal maatschappelijk risico (ondernemersrisico). Maatwerk is en blijft een vereiste.. Lees verder: 'Nut, noodzaak en toekomst van de Handleiding bij infrastructurele maatregelen' mr.dr..M.K.G. Tjepkema & K. Mijnheer RA, O&A 2019/3.
De wetgever acht het niet noodzakelijk om een wettelijke drempel of korting op te nemen voor inkomensschade in de Omgevingswet. Lees verder: Kamerstukken II 2017/18, 34 986, nr. 3, p. 27.
Van Heesbeen en Herder roepen gemeenten en andere overheden op geen heffingsrecht (meer) te innen voor de beoordeling van een nadeelcompensatieverzoek. Een goede zaak. Lees verder: 'Handleiding nadeelcompensatie bij infrastructurele maatregelen - een goed begin maar het halve werk', mr. ing. A.C.M.M. van Heesbeen en mr. ing. P.W.H. Herder, O&A 2019/6.
Van Heesbeen en Herder pleiten voor het actief betrekken van de ondernemers bij de voorbereiding van het te nemen nadeelcompensatiebesluit. Een goede zaak. Lees verder Handleiding nadeelcompensatie bij infrastructurele maatregelen - een goed begin maar het halve werk, mr. ing. A.C.M.M. van Heesbeen en mr. ing. P.W.H. Herder, O&A 2019/6.
De Handleiding nadeelcompensatie is van toepassing op tijdelijke omzetschade wegens reguliere infrastructurele maatregelen. Daaronder wordt verstaan het beheer en onderhoud van
wegen, spoor- en vaarwegen. Dus niet op omvangrijke, unieke projecten waarbij het gehele bied op schop gaat. Lees verder: Handleiding nadeelcompensatie van BZK 2018, p. 16. De Handleiding geeft niet alleen de grens tussen normaal en niet normaal maatschappelijk risico aan, maar houdt ook een cultuuromslag in. Gemeenten en andere overheden (lees: adviseurs) worden aanbevolen ''een gesprek'' aan te gaan met betrokkenen. Een goede zaak. Zie onder meer pagina 109 van de Handleiding nadeelcompensatie bij infrastructurele maatregelen van BZK 2018.
De rechtbank Den Haag heeft vandaag een aantal nadeelcompensatiezaken als gevolg van één en hetzelfde project gevoegd behandeld. Een goede zaak.
De Tweede Kamer heeft ingestemd met de Invoeringswet Omgevingswet. Het normaal maatschappelijk risico wordt verlaagd van 5 naar 4% bij waardevermindering. Lees verder: www.omgevingswet.portaal.nl.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties acht een drempel van 15% onredelijk hoog. Gemeenten en andere overheden wordt dan ook aanbevolen de drempel van 15% niet meer te gebruiken. Lees verder: handleiding nadeelcompensatie bij infrastructurele maatregelen.
|
Archieven
Oktober 2020
Categories |