Past de overheid een kortingspercentage toe, dan is het gehouden de hoogte hiervan te motiveren. Laat de overheid dit na, dan loopt de overheid het risico dat het besluit in beroep wordt vernietigd. Een voorbeeld hiervan het besluit van de raad van de gemeente die een kortingspercentage van 25% wegens voorzienbaarheid van de schade had toegepast. De ondernemer voerde in hoger beroep aan dat de raad niet had gemotiveerd waarom in dit geval een hoger percentage dan 15% voor haar rekening moest blijven. De Afdeling stelde de ondernemer in het gelijk. De raad had onvoldoende onderbouwd op welke gronden in dit geval tot het percentage van 25% was gekomen (ABRvS 15 mei 2002, ECLI:NL:RVS:2002:AE2594).
Omzetderving door wegwerkzaamheden kan leiden tot een financiële tegemoetkoming (= nadeelcompensatie). Een voorbeeld hiervan is de uitspraak van de Afdeling inzake De Wouwse Tol. In deze zaak gaat het om een wegrestaurant/hotel dat tijdelijk beperkt dan wel volledig onbereikbaar is geweest als gevolg van groot onderhoud met omzetverlies als gevolg. De omvang van de schade was dermate groot, dat het nadeelcompensatieverzoek van het restaurant volgens de Afdeling diende te worden gehonoreerd (ABRvS 28 mei 2014, ECLI:Nl:RVS:2014:1868).
Lijdt een ondernemer veel omzetverlies door wegwerkzaamheden, dan kan hij aanspraak maken op nadeelcompensatie. Volgens de Afdeling is er geen sprake van onevenredige schade, als de omvang van de schade nog geen 5% van de omzet op jaarbasis bedraagt (ABRvS 22 oktober 2014, ECLI:NL:RVS:2014:3816).
De voor de aanvraag om nadeelcompensatie gemaakte deskundigenkosten komen in beginsel voor vergoeding in aanmerking. Dit is een opmerkelijk verschil met de planschadepraktijk. Ingeval van planschade komen deze kosten namelijk niet voor vergoeding in aanmerking. Volgens de rechtspraak van de Afdeling zijn dit geen redelijke kosten als bedoeld in artikel 6.5, onder a, van de Wro. Dit geldt volgens de Afdeling wel voor de kosten die zijn gemaakt vanaf het moment dat de door het college ingeschakelde deskundige een concept advies heeft uitgebracht en waarop de verzoeker om planschade mag reageren (ABRvS 11 juli 2012, ECLI:NL:RVS:2012:BX1032).
Ook regulier onderhoud kan leiden tot onevenredig veel schade. Een voorbeeld hiervan is de uitspraak van de Afdeling inzake De Wouwse Tol. Deze zaak ging over groot onderhoud aan de Rijkswegen A4, A17 en A58 waardoor het wegrestaurant De Wouse Tol onevenredig zwaar werd getroffen. De schadeomvang was dermate groot, dat het restaurant in aanmerking kwam voor nadeelcompensatie (ABRvS 28 mei 2014, ECLI:Nl:RVS:2014:1868)
Eiser, de eigenaar van een aantal woningen en kassen, heeft ernstige hinder en overlast ondervonden als gevolg van de aanleg van de Westrandweg en verzoekt de rijksoverheid om een financiële tegemoetkoming in de schade (nadeelcompensatie). De rijksoverheid wijst het verzoek af met de motivering dat de tijdelijke hinder het normaal maatschappelijk risico niet te boven gaat. Eiser is het hier niet mee eens en voert in beroep aan dat hij gedurende 18 maanden van ’s ochtends vroeg tot het begin van de avond geluidsoverlast heeft ondervonden van af- en aanrijdende vrachtwagens. Bovendien bevindt de woning van eiser zich op relatief korte afstand van de werkzaamheden. De rechtbank vindt de afwijzing onvoldoende gemotiveerd en geeft de rijksoverheid de opdracht de schadeclaim opnieuw te beoordelen (Rb. Amsterdam 27 juni 2014, ECLI:NL:RRBAMS:2014:3930).
De exploitant van een botenbouw- en reparatiebedrijf lijdt bouwschade door de aanleg van de Randweg-N207. Hij doet een beroep om een tegemoetkoming in planschade en legt een rapport over WIHA Grondmechanica over. Het verzoek om planschade wordt afgewezen en de exploitant gaat in hoger beroep. De Afdeling stelt hem in het ongelijk. Voor bouwschade kun je namelijk geen beroep doen op de planschaderegeling als bedoeld in art. 6.1 e.v. Wro. Daaraan voegt de Afdeling toe dat hij wel had kunnen verzoeken om nadeelcompensatie. Blijkbaar heeft de ondernemer dit nagelaten (ABRvS 28 januari 2015, ECLI:NL:RVS:2015:2014).
|
Archieven
Oktober 2020
Categories |