Welke schade behoort tot het normaal maatschappelijk risico? Zijn de wegwerkzaamheden niet vooraf aangekondigd, dan zal de overheid eerder gehouden zijn tot het compenseren van de schade (nadeelcompensatie). Overweegt u een claim in te dienen bij de overheid, zorg dan voor een goed onderbouwd verzoek. Alleen dan maakt u kans op een vergoeding.
Alle buiten het normaal maatschappelijk risico vallende schade, komt voor vergoeding (nadeelcompensatie of planschade) in aanmerking. Hoe groot het normaal maatschappelijk risico (= het eigen risico) is, hangt af van alle omstandigheden van het geval. De invulling van het normaal maatschappelijk risico resp. de vraag welke schade voor vergoeding in aanmerking komt, heeft niets te maken met kansberekening (ABRvS 12 november 2014, ECLI:NL:RVS:2014:4033).
Minder inkomsten door slechte bereikbaarheid tijdens wegwerkzaamheden: en dan? (#nadeelcompensatie)21/1/2015
Minder klandizie door slechte bereikbaarheid tijdens het onderhoud aan een weg of een brug, is funest voor een ondernemer. Minder klanten, minder inkomsten. Gaat het om forse schade, dan kan de ondernemer aanspraak maken op een tegemoetkoming. Dergelijke verzoeken moeten goed onderbouwd worden. Ook hier geldt de regel Wie eist, bewijst. Laat u vooraf adviseren of u kans maakt.
Normaal maatschappelijk risico in nadeelcompensatie- en planschadezaken (#nadeelcompensatie) )15/1/2015
Ingevolge vaste rechtspraak hangt de invulling van het normaal maatschappelijk risico af van alle omstandigheden van het geval. Alles telt dus mee. Denk hierbij aan de bereikbaarheid van het restaurant, de supermarkt en de cadeaushop. Hoe slechter bereikbaar het pand is, des te eerder is sprake van een abnormale situatie en moet de overheid over de brug komen. Dit geldt des te meer, als het pand langdurig slecht tot zeer slecht bereikbaar is. Staat ten tijde van het werk een bouwkeet voor je winkel, en is de winkel hierdoor mede minder zichtbaar, dan kan dat ook meetellen voor de vaststelling van de omvang van het normaal maatschappelijk risico. En al deze verschillende omstandigheden moeten tegen elkaar worden afgewogen (vgl. ABRvS 12 november 2014, ECLI:NL:RVS:2014:4033 en ABRvS en ABRvS 10 december 2014, ECLI:NL:RVS:2014:4467) .
Normaal maatschappelijk risico in nadeelcompensatie- en planschadezaken (#nadeelcompensatie)14/1/2015
De buiten het normaal maatschappelijk risico vallende schade komt voor vergoeding in aanmerking. Dit is een vaag en open criterium en is niet nader door de wetgever ingevuld. Ingevolge vaste rechtspraak zijn alle omstandigheden van het geval van belang voor de invulling van het normaal maatschappelijk risico. Denk hierbij aan de volgende factoren: 1. de bereikbaarheid van de onderneming in combinatie met de duur van de werkzaamheden; 2. de voorzienbaarheid van de schadeveroorzakende gebeurtenis; 3. de afstand van het bedrijf ten opzichte van de ontwikkelingen en 4. de omvang en de ernst van de schade. Al deze factoren moeten tegen elkaar worden afgewogen. Uiteraard vergt dit specialistische kennis en ervaring. Overheden doen er dan ook verstandig aan zich te laten te adviseren. Dat zelfde geldt voor de ondernemers.
Terugkomen op conceptadvies in nadeelcompensatie- en planschadezaken ((#nadeelcompensatie)12/1/2015
Adviescommissies zijn gehouden deugdelijke en begrijpelijke adviezen uit te brengen. Is het advies niet begrijpelijk, dan dient de overheid de commissie te vragen het advies aan te passen. Heeft de ondernemer kanttekeningen geplaatst bij het conceptadvies, dan dient de adviescommissie dit meenemen bij het uitbrengen van het definitieve advies. Dergelijke kanttekeningen kunnen er ook toe leiden dat de adviescommissie dient terug te komen op zijn eerdere conclusies (vgl. ABRvS 12 november 2014, ECLIL:NL:RVS:2014:4033). In ieder geval dient de overheid na te gaan of de adviescommissies voldoende is ingegaan op de geplaatste kanttekeningen. De overheid is en blijft verantwoordelijk voor het uiteindelijke besluit.
Een beroep op niet onafhankelijke advisering bij omzetverlies slaagt doorgaans niet. Het uitgangspunt in het nadeelcompensatierecht en planschaderecht is namelijk dat de adviescommissie die de overheid inschakelt, per definitie onafhankelijk is. Hierin lijkt een verandering te komen. Dit blijkt uit een uitspraak van de Afdeling van 12 november 2014. De exploitante van een bed and breakfast in Amersfoort wiens verzoek om inkomensschade in navolging van de door haar ingeschakelde adviseurs is afgewezen, stelt in hoger beroep dat het advies er geen blijk van geeft te zijn opgesteld door onafhankelijke deskundigen. Sterker nog, de adviseurs lijken te hebben toegeschreven naar de door de gemeente gewenste uitkomst. De Afdeling stelt de exploitante in het gelijk en de zaak moet opnieuw worden beoordeeld (ABRvS 12 november 2014, ECLI:NL:RVS:2014:4033).
|
Archieven
Oktober 2020
Categories |